| |

Michael Grubb Studio Provides Visual Ambience at Princes Circus London

Princes Circus is the final public space to be delivered as part of an array of award-winning West End Projects.  Commissioned by Camden Borough Council, the goal was to transform key neglected areas blighted by pollution, heavy vehicular traffic, and anti-social behavior into green spaces that provide the opportunity for all to relax and enjoy a welcoming, natural habitat.

LDA Design provided the transformative landscape design for West End Projects and appointed Michael Grubb Studio to provide the lighting design for Princes Circus, Whitfield Gardens, Alfred Place, and Huntley Street. The key focus across the different areas was to extend the enjoyment of the spaces after dark and create a warm ambience that provides a sense of safety and security.

Princes Circus is laid out in two triangles. The northern triangle is enjoyed by local workers and visitors frequenting the surrounding restaurants and bars adjacent to Shaftesbury Avenue, with outside seating spilling out for use during the summer months. A procession of columns with triangular luminaires creates a wrap of warm light around the perimeter, which invites pedestrians from New Oxford Street into the newly created Princes Circus.

The lighting design to the north was inspired by the series of mature, tall trees that create a focal point and woodland area, enhanced by the surrounding distinctive woodland planting and seated areas by LDA Design.  Gobo projectors mounted at height, discretely hidden amongst the trees, project a dappled leaf effect in cool light, creating a moonlit forest floor at the base of the trees. In contrast, warm uplights carefully directed into the high tree canopies dramatically highlight their scale and form, for visitors to enjoy for a limited time during the evening.

The southern triangle presents a grand plaza, with Shaftesbury Theatre as its backdrop. Later this year, a drinking fountain monument, originally installed to celebrate Queen Victoria’s Diamond Jubilee in 1897, will be reinstated following its restoration and uplit at night, creating the focal point. Spotlights provide the surrounding warm ambiance for theater visitors, passersby and people resting on the seated areas.

Melissa Byers, head of Michael Grubb Studio Bournemouth, explained, “It is difficult to choose a favorite out of the West End Projects, they all presented inspired opportunities to bring benefit and enjoyment to many people’s everyday lives in the center of London. From a lighting perspective, Princes Circus provided a great natural backdrop to work with, alongside the surrounding, historic architecture. Camden Borough Council and LDA Design supported the delivery of a strong, lit vision and this is reflected by the success of them all. The lighting supports the vibrant, bustling night-time economy, alongside creating a woodland glade to reflect and relax in, which is a great achievement for a relatively small Central London location.”

Tim South, associate at LDA Design and project lead for Princes Circus, added, “Through our approach, we saw the lighting element as a critical component to achieving the overall look and feel of Princes Circus and the team at Michael Grubb Studio interpreted the brief with imagination and skill. I’m convinced the new landmark public space will feel safe, comfortable, and animated at all times of day and night.”

PROJECT CREDITS

Landscape Design: LDA Design

Lighting Designer: Michael Grubb Studio

Client: London Borough of Camden

Civil, M&E and Structural Engineer: Arcadis

Cost Consultant: Norman Rourke Pryme

Contractor: idverde

Overarching West End Project Strategy: DSDHA

Photographer: Mike Massaro

Related Articles


Latest Articles

  • The Heart of the Olympic Park Transformed by Lemay and LumiGroup

    The Heart of the Olympic Park Transformed by Lemay and LumiGroup

    April 18, 2024 Architectural and design firm Lemay, and lighting agency LumiGroup, have combined their expertise to transform a partially under-exploited sector of the Montreal Olympic Park into a bright, warm, and dynamic work environment. Continuing their long-term history of working together on major projects, the mandate was to set up offices which would bring… Read More…

  • Granite School District Lowers Infection Risk Through Lighting

    Granite School District Lowers Infection Risk Through Lighting

    The COVID-19 pandemic changed the world and placed an emphasis on specific forms of lighting that can disinfect surfaces. Schools are considered high-risk environments for the transmission of infectious diseases due to the close and frequent contact and communication that occur among students and teachers. Furthermore, environments such as athletic training rooms, gymnasiums, cafeterias, and… Read More…